Gen V noisy/rough cold start

Posts specific to the 2.5 litre turbo engine

Gen V noisy/rough cold start

Postby PominaSube » Fri May 05, 2017 5:44 pm

Car is a 2013 GT and has a couple of times started rough from cold. Each time the car had not been started for a couple of days, but started first time with no warning lights, and went quickly to cold tickover of 1500rpm or thereabouts.

However, its started noisily, like tappets/similar didn't have enough oil, was a bit rough as though the spark wasn't strong enough, and this lasted for about 2-3 seconds. Once started its fine, and has no problems actually starting. Its just rough when its been sat for a bit.

Oil level is fine, no other problems, other than suspected boost leak which I'll post about later.

I've had a few 2.5s (99, 03 and 07) in the past and a 2.0T (05) but not a late 2.5T - is this common or symptomatic of something else??

Ta for any input
PominaSube
 
Posts: 25
Joined: Wed Apr 16, 2014 9:31 pm
Car: 2013 Gen V Liberty GT Wagon 6MT

Re: Gen V noisy/rough cold start

Postby fedaykin » Mon May 08, 2017 4:40 pm

What oil do you run?
When were the spark plugs changed?
:D
fedaykin
 
Posts: 592
Joined: Wed Apr 08, 2015 10:09 am
Location: Sydney
Car: MY10 GT Wagon 6MT

Re: Gen V noisy/rough cold start

Postby PominaSube » Wed Jul 19, 2017 10:11 pm

Well, its taken me a while to respond because the f**@@*@ thing hasn't done it since I posted! Typical.

Anyone want to put money on the problem coming back tomorrow...???
PominaSube
 
Posts: 25
Joined: Wed Apr 16, 2014 9:31 pm
Car: 2013 Gen V Liberty GT Wagon 6MT

Re: Gen V noisy/rough cold start

Postby muzza » Sun Jul 23, 2017 9:30 pm

I think Fedaykin is right, how's your oil? How old? Too thin to start with? Lifters not pumping up quick enough?
Muzza
MY13 GT wagon auto.
Kido Tuned, STI quad-mufflers, Resonator-ectomy, GFB plumback BOV, SG Motorsport AOS, Perrin steering damper lockdown, grille, not finished yet....
User avatar
muzza
 
Posts: 484
Joined: Thu Apr 11, 2013 11:31 am
Location: Eastern Melbourne
Car: MY13 Liberty GT wagon
Real name: Murray

Re: Gen V noisy/rough cold start

Postby PominaSube » Tue Jul 25, 2017 12:35 pm

Fair point. Prior to me, the car was a one-owner, serviced by the book, Subaru dealer only, kinda car. So I had one oil change done straight away, and now, 5000kms later, coming up for another. Oil at the mo seems OK, a bit darker than I was expecting, but none seems to be used which is always nice! Spec was whatever it says in the book - can't remember off the top of my head.

So, if I'm looking at investigating this, and a couple of other little niggles, any recommendation for getting a service and once-over somewhere in Sydney??
PominaSube
 
Posts: 25
Joined: Wed Apr 16, 2014 9:31 pm
Car: 2013 Gen V Liberty GT Wagon 6MT

Re: Gen V noisy/rough cold start

Postby fedaykin » Wed Jul 26, 2017 10:07 am

Garage88 seems to be popular, but there are a few other Subaru shops around.
I wouldn't trust a dealership to service it properly all the time.
fedaykin
 
Posts: 592
Joined: Wed Apr 08, 2015 10:09 am
Location: Sydney
Car: MY10 GT Wagon 6MT

Re: Gen V noisy/rough cold start

Postby PominaSube » Wed Jul 26, 2017 7:54 pm

Main dealer is somewhere near the bottom of the list!! Was thinking of All Drive Subaroo, as a Sube specialist, but might see about Garage 88. Its all a pain though as I'm on the Northern Beaches. First World Problems...!!
PominaSube
 
Posts: 25
Joined: Wed Apr 16, 2014 9:31 pm
Car: 2013 Gen V Liberty GT Wagon 6MT


Return to 2.5T engine specific

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest