Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Posts specific to the 2.5 litre NA engine

Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby Gyro10 » Sat Mar 12, 2022 5:45 pm

I suspect earthing since I am not sure where they all go.
Main earth to starter motor bolt, check.
Body earth on left side goes to where?
Body earth on right side goes to where?

There is also a light grey 3 pin plug at the back of the inlet manifold wiring loom that goes where?
I have connected the two main loom connections plus the 2 gearbox and the O2 sensor.
The coil pack is plugged in, the TPS and ISC.

No spark...

Ideas?

Thanks.
Gyro10
 
Posts: 18
Joined: Sun Jun 06, 2021 3:36 pm
Car: Liberty 2002 Manual

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby bigBADbenny » Sat Mar 12, 2022 5:57 pm

Use the FSM to confirm your grounds. (FSM link in my signature)

Iirc the straps from the heads to the frame rails are important, below the engine.
User avatar
bigBADbenny
 
Posts: 10146
Joined: Tue Oct 04, 2011 6:36 pm
Location: Collingwood, Melbourne
Car: MY07 GT-B 6MT OBP Wagon
Real name: Ben Richards
Profile URL: http://tinyurl.com/agvbzop

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby Gyro10 » Sat Mar 12, 2022 6:25 pm

Below the engine? None at all there.
I have two above...
Gyro10
 
Posts: 18
Joined: Sun Jun 06, 2021 3:36 pm
Car: Liberty 2002 Manual

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby RX25SE » Sat Mar 12, 2022 9:00 pm

Do you have voltage at the injectors with the key on?

I assume it cranks over ok?
User avatar
RX25SE
 
Posts: 836
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:43 am
Location: Melbourne
Car: MY07 30RB 6sp Wag

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby Gyro10 » Sun Mar 13, 2022 6:53 am

Cranks fine.
Do the injectors get +12 pulses to open, or is one side always +12 with key on?
I shall measure them this afternoon.
I do know no spark, from connecting a ht lead to another plug resting against the head, nothing when cranked.
Gyro10
 
Posts: 18
Joined: Sun Jun 06, 2021 3:36 pm
Car: Liberty 2002 Manual

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby RX25SE » Sun Mar 13, 2022 8:58 am

Without looking at the schematic, injectors have 12v with key on and ecu switches the ground

Use a test light with an incandescent globe (not LED) rather than a multimeter to test for 12v at the injectors. The test light will draw current, unlike the multimeter.
User avatar
RX25SE
 
Posts: 836
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:43 am
Location: Melbourne
Car: MY07 30RB 6sp Wag

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby Gyro10 » Mon Mar 14, 2022 9:11 am

Injectors have 11.7V, battery is 12.5V
Both the radiator fans come on too, AC is off.
Something is not right.
Gyro10
 
Posts: 18
Joined: Sun Jun 06, 2021 3:36 pm
Car: Liberty 2002 Manual

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby Gyro10 » Mon Mar 14, 2022 9:35 am

Crankshaft position sensor has static resistance of 2K ohms.
Gyro10
 
Posts: 18
Joined: Sun Jun 06, 2021 3:36 pm
Car: Liberty 2002 Manual

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby Gyro10 » Mon Mar 14, 2022 10:24 am

20220314_105655A_4_11zon.jpg
20220314_105655A_4_11zon.jpg (143.07 KiB) Viewed 866 times

20220314_105647A_3_11zon.jpg
20220314_105647A_3_11zon.jpg (98.35 KiB) Viewed 866 times

20220314_105557A_2_11zon.jpg
20220314_105557A_2_11zon.jpg (135.58 KiB) Viewed 866 times

20220314_105525A_1_11zon.jpg
20220314_105525A_1_11zon.jpg (217.36 KiB) Viewed 866 times

20220314_105521A_11zon.jpeg
20220314_105521A_11zon.jpeg (226.48 KiB) Viewed 866 times


Photos of the earths, the cam sensor, the crankshaft sensor, the grey plug that I can't find a place for.
Gyro10
 
Posts: 18
Joined: Sun Jun 06, 2021 3:36 pm
Car: Liberty 2002 Manual

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby bigBADbenny » Mon Mar 14, 2022 8:09 pm

So it’s an 02…

Is it GX sohc 2.0l , RX sohc 2.5l or B4 dohc 2.0 twin turbo?

Is the three pin plug for the front O2 sensor?
This is from the engine removal section of the 98 FSM.

9F139D97-53C2-4DF2-ABE0-5563CDB5F581.jpeg
9F139D97-53C2-4DF2-ABE0-5563CDB5F581.jpeg (57.94 KiB) Viewed 853 times


You can find all the info in the FSM workshop manual available for free online or 98 here:

https://www.dropbox.com/sh/jpv35124hv2x ... iZ2ka?dl=0
Last edited by bigBADbenny on Mon Mar 14, 2022 8:26 pm, edited 1 time in total.
User avatar
bigBADbenny
 
Posts: 10146
Joined: Tue Oct 04, 2011 6:36 pm
Location: Collingwood, Melbourne
Car: MY07 GT-B 6MT OBP Wagon
Real name: Ben Richards
Profile URL: http://tinyurl.com/agvbzop

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby RX25SE » Mon Mar 14, 2022 8:13 pm

Rocker covers suggest SOHC and I can see a '5' behind the oil press switch.

Im going with SOHC 2.5
User avatar
RX25SE
 
Posts: 836
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:43 am
Location: Melbourne
Car: MY07 30RB 6sp Wag

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby RX25SE » Mon Mar 14, 2022 8:16 pm

Gyro10 wrote:Injectors have 11.7V, battery is 12.5V


Did it light up a test light?
User avatar
RX25SE
 
Posts: 836
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:43 am
Location: Melbourne
Car: MY07 30RB 6sp Wag

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby RX25SE » Mon Mar 14, 2022 8:17 pm

Gyro10 wrote:Crankshaft position sensor has static resistance of 2K ohms.


Unplugged?

EDIT: Spec is 1-4K ohm, so right on the money.
Last edited by RX25SE on Mon Mar 14, 2022 8:35 pm, edited 1 time in total.
User avatar
RX25SE
 
Posts: 836
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:43 am
Location: Melbourne
Car: MY07 30RB 6sp Wag

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby bigBADbenny » Mon Mar 14, 2022 8:29 pm

See FSM links above lol.

I’d start with going through engine removal in reverse order, eg engine install.

Then look for no start diagnostics in that section of electronics.

Its great bedtime reading zzzzz :P
User avatar
bigBADbenny
 
Posts: 10146
Joined: Tue Oct 04, 2011 6:36 pm
Location: Collingwood, Melbourne
Car: MY07 GT-B 6MT OBP Wagon
Real name: Ben Richards
Profile URL: http://tinyurl.com/agvbzop

Re: Rebuilt motor (head gaskets were leaking), now no spark

Postby Gyro10 » Tue Mar 15, 2022 7:03 am

SOHC 2.5

It is my stepson's car so I am not totally familiar with it. Do both fans come on with the ignition?

I already have the O2 plugged in, a white plug with a white socket. I can't see a grey socket for this plug - is there another O2?

I need to dig up (wire) a test lamp, but 11.7 seems low.

Yes crank sensor unplugged for that measurement.

Which section has the diagnostics?
Gyro10
 
Posts: 18
Joined: Sun Jun 06, 2021 3:36 pm
Car: Liberty 2002 Manual

Next

Return to 2.5i engine specific

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests