How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Detailed descriptions of how to do things to your Liberty.

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby castek » Wed Jan 26, 2011 7:55 am

ok tried and still no luck

attached the log for reference

tried 2004 dbw sti/lgt etc
and tried the 2004-2005 one

yesterday i tried them all (except mitsushitty) and got the same error

this gives the ecu id though doesnt it?
[00:05:23.015] ECU ID is 3C 72 10 60 06


[00:04:45.218] Version 1.29.906
[00:04:45.234] 8 memory models read.
[00:04:46.046] Unable to find parent metadata SM5236
[00:04:46.046] ROM metadata models SM5237.xml is invalid.
[00:05:07.031] 351 ROM metadata models read.
[00:05:07.031] checksum module "subarudbw" loaded.
[00:05:07.031] flashing tool "wrx02" loaded.
[00:05:07.031] flashing tool "wrx04" loaded.
[00:05:07.046] flashing tool "sti04" loaded.
[00:05:07.062] flashing tool "sti05" loaded.
[00:05:07.062] flashing tool "mitsukernel" loaded.
[00:05:07.062] flashing tool "mitsukernelocp" loaded.
[00:05:07.062] flashing tool "mitsubootloader" loaded.
[00:05:22.859] ssm2_init
[00:05:23.015] ECU ID is 3C 72 10 60 06
[00:05:23.015] ssm2_cmd_0x81
[00:05:23.062] ssm2_cmd_0x83
[00:05:23.109] denso challenge-response
[00:05:23.156] challenge is 60 51 C8 25
[00:05:23.156] response is E2 8B DC 1A
[00:05:35.421] ssm2_init
[00:05:35.578] ECU ID is 3C 72 10 60 06
[00:05:35.578] ssm2_cmd_0x81
[00:05:35.625] ssm2_cmd_0x83
[00:05:35.671] denso challenge-response
[00:05:35.718] challenge is B7 50 84 27
[00:05:35.718] response is 1B BA DA AE


Its just odd that romraider works straight out of the box


edit:
Installed Learning view, and got the error as per attachment
does that help at all?
Attachments
lv.jpg
lv.jpg (90.82 KiB) Viewed 6506 times
castek
 
Posts: 634
Joined: Thu Feb 25, 2010 6:34 am
Location: Melbourne (Altona)
Car: 2005 Liberty 2.5i Arctic White
Real name: John

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby Hotwire » Wed Jan 26, 2011 8:22 am

that's the strangest ecu id i've seen. Most start with Axxxx and are about 6 characters long,
Anyway its surprising LV doesn't support your ecu but romraider does?
I'll have a look through the xml for romraider tonight (posting from my phone)

Also, it seems that some of the mem models aren't loading properly in ecuflash by that log. Will look into that for you too
|MY04 Liberty GT Wagon - Premium| |Anti Lift Kit | 18% Tint | 18" Speedy Fin7 |Now the Wifes|
|MY09 MkV Volkswagen GTi| | DSG | Leather | Sunroof | 18% Tint | Mine! |
User avatar
Hotwire
 
Posts: 928
Joined: Wed Feb 25, 2009 9:36 pm
Location: Adelaide, SA
Car: MY04 GT Wagon Premium
Real name: Lee

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby castek » Thu Jan 27, 2011 6:32 am

In ecuflash, I never had an option to tell it com7 has the cable plugged in. Could that be an issue at all?
castek
 
Posts: 634
Joined: Thu Feb 25, 2010 6:34 am
Location: Melbourne (Altona)
Car: 2005 Liberty 2.5i Arctic White
Real name: John

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby Hotwire » Thu Jan 27, 2011 7:44 am

OK Had a look at the RomRaider Logger XML, and it would seem that you are able to read the generic parameters (coolant temp, engine speed, rpm, igition total timing etc) BUT I'm guesing you can't see parameters such as IAM, Engine Load 4 byte, CL/OL fuelling etc as these are generally defined on a per ECU basis.

BUT back to ECU Flash, you don't select the com port like romraider, its auto detection.
I'm still not sure what to make of those errors. I double checked your ECU ID, and it was the internal ID I Was thinking of, e.g. mine is A2JZD02G, but has an ECU ID of 2F54505406.

Anyway, there is something preventing you from connecting to the ECU via ECU Flash - just need to sort out what. I'll have a little more digging today and see if I can find any more answers...

Cheers
Lee
|MY04 Liberty GT Wagon - Premium| |Anti Lift Kit | 18% Tint | 18" Speedy Fin7 |Now the Wifes|
|MY09 MkV Volkswagen GTi| | DSG | Leather | Sunroof | 18% Tint | Mine! |
User avatar
Hotwire
 
Posts: 928
Joined: Wed Feb 25, 2009 9:36 pm
Location: Adelaide, SA
Car: MY04 GT Wagon Premium
Real name: Lee

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby Hotwire » Thu Jan 27, 2011 8:01 am

few more hints:

make sure that romraiders logger is not runing when you try to read or flash the rom because both programs are going to be tryng to use the same port at the same time.

Finally, I wonder if the second set of connectors aren't connected. Although the thermo's are cycling, something is a miss here. It my be worth you checking out the other connectors just to rule it out.
|MY04 Liberty GT Wagon - Premium| |Anti Lift Kit | 18% Tint | 18" Speedy Fin7 |Now the Wifes|
|MY09 MkV Volkswagen GTi| | DSG | Leather | Sunroof | 18% Tint | Mine! |
User avatar
Hotwire
 
Posts: 928
Joined: Wed Feb 25, 2009 9:36 pm
Location: Adelaide, SA
Car: MY04 GT Wagon Premium
Real name: Lee

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby castek » Thu Jan 27, 2011 8:22 am

I did a reboot of the laptop to minimise the problems on the pc, but that didnt help.

I'll have a dig around for the connectors on the drivers side, i've never seen them there before and i've done a lot of wiring under there.

Also ordered my lc1 in preparation so i hope we get it going.


in terms of romraider I'm not too sure, i'll have a look at those other bits of data and see if there is anything
They should show up in the gauges section correct?
castek
 
Posts: 634
Joined: Thu Feb 25, 2010 6:34 am
Location: Melbourne (Altona)
Car: 2005 Liberty 2.5i Arctic White
Real name: John

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby Hotwire » Thu Jan 27, 2011 8:56 am

Yes they should show in the Data tab if they are available. I.e. if you load the logger while not connected you see the generic SSM data that is available to all cars. Then when you connect to your ECU is when you see the parameters mentioned previously IF they are defined for your car... which they aren't in this case.
|MY04 Liberty GT Wagon - Premium| |Anti Lift Kit | 18% Tint | 18" Speedy Fin7 |Now the Wifes|
|MY09 MkV Volkswagen GTi| | DSG | Leather | Sunroof | 18% Tint | Mine! |
User avatar
Hotwire
 
Posts: 928
Joined: Wed Feb 25, 2009 9:36 pm
Location: Adelaide, SA
Car: MY04 GT Wagon Premium
Real name: Lee

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby Robbks » Thu Jan 27, 2011 10:46 am

Question, i have an evoscan cable for my early legacy

it has both the SSM1 and OBDII connectors on it
http://www.evoscan.com/evoscan-gps-obdi ... -monitor-i

it however only has 4 pins in the OBD plug
would it work on the MY06
or am i going to have to cough up for another cable
coyote wrote:Sure, a GTR is fast ... but it's about as interesting as listening to grass grow.
User avatar
Robbks
 
Posts: 2185
Joined: Wed Jan 05, 2011 8:21 am
Location: Hobart, Tas
Car: MY06 3.0RB Wagon
Real name: Rob
Profile URL: viewtopic.php?f=10&t=12350

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby castek » Thu Jan 27, 2011 11:02 am

is it post facelift?

Pretty sure with the facelift came with canbus which needs the tactrix?

Hope i'm right there, if not just shoot me
castek
 
Posts: 634
Joined: Thu Feb 25, 2010 6:34 am
Location: Melbourne (Altona)
Car: 2005 Liberty 2.5i Arctic White
Real name: John

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby Robbks » Thu Jan 27, 2011 11:06 am

nope.. 05 built MY06, pre-facelift
facelift was MY07
coyote wrote:Sure, a GTR is fast ... but it's about as interesting as listening to grass grow.
User avatar
Robbks
 
Posts: 2185
Joined: Wed Jan 05, 2011 8:21 am
Location: Hobart, Tas
Car: MY06 3.0RB Wagon
Real name: Rob
Profile URL: viewtopic.php?f=10&t=12350

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby Hotwire » Thu Jan 27, 2011 12:47 pm

Pretty sure it won't work as SSMII uses:
Pin 4 - Chassis Ground
Pin 5 - Signal Ground
Pin 7 - ISO 9141-2 K Line
Pin 16 - Battery Power
which is the communication for reading/flashing etc. So looks like your shelling out for a new cable.
|MY04 Liberty GT Wagon - Premium| |Anti Lift Kit | 18% Tint | 18" Speedy Fin7 |Now the Wifes|
|MY09 MkV Volkswagen GTi| | DSG | Leather | Sunroof | 18% Tint | Mine! |
User avatar
Hotwire
 
Posts: 928
Joined: Wed Feb 25, 2009 9:36 pm
Location: Adelaide, SA
Car: MY04 GT Wagon Premium
Real name: Lee

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby Hotwire » Thu Jan 27, 2011 12:49 pm

John,

do you know anyone in Melbourne that has an openport 1.3U or 2.0 cable & laptop that could read your ECU to eliminate the car being the issue, rather than the cable or config?

Also just read you used 1.29 - potentially should have used 1.29a, however 1.34, 1.38 etc should also work.
When you installed 1.29, did you completely uninstall 1.42 and uninstall the drivers?

Can you go to the drivers section for your cable and identify which driver is showing up when the cable is plugged in?
|MY04 Liberty GT Wagon - Premium| |Anti Lift Kit | 18% Tint | 18" Speedy Fin7 |Now the Wifes|
|MY09 MkV Volkswagen GTi| | DSG | Leather | Sunroof | 18% Tint | Mine! |
User avatar
Hotwire
 
Posts: 928
Joined: Wed Feb 25, 2009 9:36 pm
Location: Adelaide, SA
Car: MY04 GT Wagon Premium
Real name: Lee

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby castek » Thu Jan 27, 2011 2:07 pm

I'll have a squiz when i get home tonight.

I did a full uninstall and removed the folder which had some files left in it.

I'm not sure on item specifics, so could have been 1.29a but again, i'll post up tonight.

Wont be getting a chance to plug it all in until the weekend, working my second job tonight and probably all weekend
castek
 
Posts: 634
Joined: Thu Feb 25, 2010 6:34 am
Location: Melbourne (Altona)
Car: 2005 Liberty 2.5i Arctic White
Real name: John

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby Hotwire » Thu Jan 27, 2011 2:26 pm

John,

I think I may have found the problem you are experiencing:
http://forums.openecu.org/viewtopic.php?t=1901
If you read through that, basically there are two versions of the SH7055 processor, and this was fixed in release 1.30. however, seeing as 1.42 onwards require the serial# from the cable, 1.34 or or 1.38 would be a good solution for you (I believe).

I have 1.38 which I can email to you if you want just pm me your email address.

Cheers
Lee
|MY04 Liberty GT Wagon - Premium| |Anti Lift Kit | 18% Tint | 18" Speedy Fin7 |Now the Wifes|
|MY09 MkV Volkswagen GTi| | DSG | Leather | Sunroof | 18% Tint | Mine! |
User avatar
Hotwire
 
Posts: 928
Joined: Wed Feb 25, 2009 9:36 pm
Location: Adelaide, SA
Car: MY04 GT Wagon Premium
Real name: Lee

Re: How To Use a $20 VAG-COM Cable To Read/Flash/Log ECU's

Postby castek » Thu Jan 27, 2011 2:54 pm

Looks promising.

makes sense, issue is in the version i am running, and the newer one wouldnt work because of the cable i use/

can you email the file to john@castekauto.net ?

I'll also host the file on my website so we can link it in the first post?
castek
 
Posts: 634
Joined: Thu Feb 25, 2010 6:34 am
Location: Melbourne (Altona)
Car: 2005 Liberty 2.5i Arctic White
Real name: John

PreviousNext

Return to Reference material & Walkthroughs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron